Közzétéve: 2018.05.28
Idén osztályon belül tartottuk meg a Madarak és fák napját. 4 csapatot alakítottunk, akik megmérkőztek egymással. Már előre készültek a csapatok a várható feladatokra.

Az 1. állomáson állatokkal kapcsolatos szólások, közmondások megfejtése volt a dolgunk. Majd következett az erdei totó. Közben Vadóczné Mátis Gabriella tanító néni minden csapat menetlevelét és csatakiáltását pontokkal jutalmazta. A róka-gomba keresést - ami a 3. állomáson volt - már mindenki nagyon várta. Végül a "Sárgarigó" csapat találta meg a legtöbb kis figurát.

Az ügyességi feladat az volt, hogy egy "sérült" társunkat kellett eljuttatnunk a kijelölt helyre. Itt a "Kutyák" csapata bizonyult a leggyorsabbnak.

Nagyon jól éreztük magunkat ezen a programon!
A 4.c tanulói

Közzétéve: 2018.05.17

Az 1. a-val megnéztük az interneten a 2018. év madarát és fáját (vándorsólyom, virágos kőris). Beszélgettünk a madarak és fák védelmének fontosságáról. Mesét olvastam Lázár Ervin írótól, A rejtőzés nagymestere címmel. A végén pedig ujjra húzható, reptethető madarakat készítettünk.

Pozsgai Józsefné tanítónő

Közzétéve: 2018.05.17

A tapolcai testvériskolánk által szervezett Batsányi-hét keretén belül hirdették meg a „Természettudományokról érdekesen” csapatversenyt.
A biológia, a földrajz és a kémia tantárgyi tudásukat három fős csapatok mérték össze online felületen, kreatív feladatokon keresztül. Versenyzőink már a feladatok megoldása után bíztak abban, hogy jó helyen végeznek, mert több feladatsort is 100%-kal teljesítettek.
Csaknem egy hetet vártunk és megtudtuk az eredményt, ami a legjobb lett, csapatunk az első helyen végzett.
Csapattagok: Csiszár Kitti 7.c, Érsek Alexandra 7.c, Ruzsás Eszter 7.c
Gratulálunk és köszönjük a munkájukat.
Kovács Gézáné felkészítő tanár

 Közzétéve: 2018.05.14

A pápai ökoiskolák vettek részt azon a találkozón, melyet a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola szervezett 2018. május 7-én. A játékos vetélkedőn az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés, a környezetvédelem és a megújuló energia állt a középpontban. A találkozó mottója: „Hasznosítsd újra!”. Mindegyik intézményből hat fős csapatok készültek fel a megmérettetésre, melyet 7-8. osztályosok számára szerveztek.
A feladatok közt szerepelt: Totó a megújuló energiákról, ÖKO-logo tervezése a saját iskolájuknak, Activity játék. Izgalmas és érdekességekben gazdag délutánunk volt.
Iskolánk csapatának tagjai: Kovács Bálint 7.e

Közzétéve: 2018.05.08

A 2018. évi Fenntarthatósági témahét az alsó tagozaton a tudatos vásárlás és a fogyasztóvédelem köré szerveződött. Célunk a fogyasztói kultúra fejlesztése, a kritikus fogyasztói magatartás kialakítása, az egészséges életmódra nevelés volt.
A tanórák keretében beszélgettünk vásárlási szokásainkról, a vásárolt termékek származási helyéről, egy-egy "kedvenc" ételünk ( pl. csokoládé ) környezetterhelő előállításáról, szállításáról. Végigvettük a tudatos vásárló 12 pontját, feladatlapokat töltöttünk ki, szituációs játékokat játszottunk.
Zárásként ellátogattunk a városi piacra, ahol beszélgettünk az árusítókkal. Kérdéseket tettünk fel, megfigyeltük a helyi kínálatot, összehasonlítottuk az árakat.
Nagyon tartalmas volt ez a program, és ezután ha vásárolni megyünk, már tudatosabban választunk, így változtathatunk az eddig kialakult rossz szokásainkon.

dr. Kalmárné Bóka Ildikó

 Közzétéve: 2018.05.06

A felsősök témája: Kiknek köszönthetjük ételeinket?
A 6. osztályban a természetismeret óra keretében beszéltük meg a különböző hazai illetve külföldről behozott élelmiszerek útját, a megtermelés helyétől hogyan jut el az asztalunkig az étel.
A térképek és a kivetítések segítettek ennek a megértéséhez. Láthatták, hogy sok termék hatalmas utat tesz meg hazánkig, pedig nálunk is hasonlóan sok vitaminban gazdag gyümölcs vagy zöldségféle terem. A hazai áruk fogyasztásával, pedig a hazai termelőket segítjük és az ízükben, vitaminban való gazdagságukban nem csalódunk.
Tanulóink nagyon megdöbbentek, amikor az élelmiszerek pazarlásáról különböző statisztikai adatok kerültek elő, pl. átlagosan egy ember 92 kg élelmiszert dob ki évente.

Közzétéve: 2018.05.07