Közzétéve: 2018.05.11

Május első hetében táblázatkezelési versenyt szerveztünk az informatikát emelt óraszámban tanuló 7. osztályos tanulóinknak. A versenyen 27 tanuló vett részt a 7.a és 7.c osztályokból. Feladatuk az 50 feladatot tartalmazó nemzetközi ECDL példatárból véletlenszerűen kiválasztott egyik példa megoldása volt. Az éles vizsgán 32 pontból 24-t kell megszerezni az eredményességhez, azaz a pontszám 75 %-át.

A 27 tanulónkból 7 fő teljesítette a nemzetközi ECDL vizsgaszintet (az első helyezett még pontot sem veszített).

Íme a sikeres "vizsgázók" névsora:

I. Horváth Réka 7.c (100 %)
II. Bacsó Szilvia 7.c (91 %)
III. Keresztes Márk 7.c (88 %) (a fotón az első 3 helyezett látható)
IV. Megosztva: Érsek Alexandra és Farkas Dániel 7.c (84 %)
V. Megosztva: Csiszár Kitti és Ruzsás Eszter 7.c ( 81 %)

Németh József 
munkaközösségvezető, a verseny szervezője

Közzétéve: 2018.05.07

Szövegszerkesztés háziversenyt szerveztünk 8. osztályos tanulóink részére. A versenyen 27 tanuló vett részt, akik az informatikát emelt óraszámban tanulják. A verseny keretében a tanulók az ECDL-vizsga ide vonatkozó moduljából oldották meg a 11. feladatsort. Egy megadott szöveget kellett begépelniük, az értékelési útmutató alapján megformázniuk, illetve körlevelet készíteni egy előre megadott adatbázis felhasználásval. Az eredményes ECDL-vizsgához az elérhető 32 pont 75 %-át, azaz 24 pontot kell megszerezni. A verseny első 3 helyezett tanulója sikeresen teljesítette ezt a követelményt (lásd kép).

Közzétéve: 2018.05.14

Iskolánk informatikai munkaközössége iskolai versenyt szervezett az informatikát emelt óraszámban tanuló 5-6. évfolyamos osztályok, valamint az 5.e-s és 6.e-s informatika szakkörösök számára. A 40 kérdésből álló online kitölthető tesztet a munkaközösség vezetője állította össze az ECDL-vizsga számítógépes alapismeretek és online alapismeretek moduljai alapján. A versenyen a 6 osztályból összesen 74 tanuló vett részt. A fenti két modul elméleti és gyakorlati kérdésekből áll. A vizsga sikeréhez 75 % elérése szükséges. Ha tanulóink - éles helyzetben - a gyakorlati feladatokat is hasonló sikerrel oldották volna meg, akkor ötödik osztályban az első 3 helyezett, hatodikban pedig az első 7 helyezett tanuló tett volna sikeres vizsgát. (Hozzáteszem, hogy a vizsga elsősorban középiskolásoknak és felnőtteknek szól, a versenyre a tanulók nem kaptak külön felkészítést, s néhány kérdés túlmutat a tantervi anyagon.)

Az eredmények:

Közzétéve: 2018.04.14.
Egykori jó barátommal, Petőfi Sándorral 1841-ben ismerkedtem meg a pápai Református Gimnáziumban.
Mindketten csodáltuk a híres-neves Tarczy Lajos professzort, aki természettudós volt. Orlai Petrich Soma, Kozma Sándor és Kerkapoly Károly is fontos részét képezték társaságunknak, de a legkedvesebb barátot Petőfi személyében találtam meg. Először nem volt szimpatikus, sőt utáltam és egy felfuvalkodott hólyagnak tekintettem. Első találkozásunk egy sáros, esős időben történt, egy sikátorban jött rám szemközt, kopott kurta köpönyege halvány arca elé húzva. Szinte már testvérek voltunk, bátyámként tekintettem rá. Általában versekről, novellákról valamint cikkekről beszélgettünk és mindig sokat nevettünk.

Közzétéve: 2018.04.13.

2018. április 5-én meglátogattuk A mi Jókaink című kiállítást osztálytársaimmal és a 6.a tanulóival. Ennek helyszíne a Pápai Református Gimnázium volt. A kiállításon Jókain kívül Petőfi Sándorról és Orlai Petrich Somáról is hallhattunk. Megnézhettük Jókai íróasztalát, amelyen kedvenc kártyáját, a tarokk kártyát is megtekinthettük. Láthattuk a díszoklevelét is, amelyet azért kapott, mert 1893-ban Pápa díszpolgárává választották. Hallhattunk híres professzorairól, Tarczy Lajosról és Bocsor Istvánról. Megtudhattuk, hogy hogyan került be a Képzőkörbe. Petőfi Sándorral való találkozásáról is meséltek. Olvashattuk a szép idézetet: ,,Áldott legyen a láng, mely utamra rávilágított…” Láthattuk Petőfi eredeti kézírását.

Méhes Lotti Bettina (6.a) prezentációja a kiállításról és a Digitális Hét egyéb eseményeiről

Teknős Florentina, Szűcs Petra, Palatin Amina 8.c

Közzétéve: 2018.04.15.

A digitális témahét keretében tanulóink két online tesztet is kitöltöttek. Rostáné Horváth Ida tanárnő összeállított egy történelmi tesztet az 1848/49-es szabadságharc témakörében, Tóthné Bogdán Zita tanárnő pedig egy másik tesztet Jókai Mórról. A tesztek alapján Németh József összeállított 2 Google-űrlapot, s a válaszokat is ő értékelte ki, a kapott megoldókulcsok alapján. A teszteket informatika órák ill. szakkör keretében oldották meg tanulóink.

A történelem teszt 17 kérdésből állt, 7 osztály 82 tanulója töltötte ki, az átlageredmény 72 %-os lett. Hibátlan megoldás nem született. A legjobb megoldást a következő tanulók küldték be: Szabó Martin 7.e, Gábor József, Csányi Valentin, Gábor István Muka és Horváth Dorina 8.a, ők 16 kérdésre tudták a helyes választ. 15 helyes választ a következő tanulók küldtek be: Csukárdi Andrea 8.a, Bolla Barbara, Nagy Jázmin, Erdős Natália, Pongrácz Luca Anna 8.e, Kovács Kornél, Kádi Patrícia 7.e, Csiszár Kitti 7.c és Horváth Vivien 6.e.